недеља, 26. мај 2013.

ЗЕОЛИТ, ЈОШ МАЛО...

Када се десила катастрофа у атомској централи Чернобиљ, према извештајима пристрасних медија, пола Европе је било контаминирано (слична катастрофа се десила у Јапану, и јапанска  атомска централа је била "јача" од Чернобиљске, загађеност је била просторно далеко мања).
Но, да оставимо по страни медијске и политичке шпекулације и да пређемо на чињенице. Тада су еминентни научници предвиђали да ће зона око Чернобиља, бар ужа, а у пречнику око 120км бити загађена десетинама хиљада година и да никаквог живота неће бити. Но, сад имамо потпуно другу слику. Западне туристичке агенције организују туристичке посете, које су потпуно безопасне, залазе у град који је био напуштен, па чак и у станове у зградама. Нико се не пита где је и кад је та погубна радијација ишчезла - факат јесте! Совјетске власти су одмах по катастрофи одлучиле да тињајући реактор уграде у бетонски бункер - саркофаг. Добро познавајући својства зеолита, чије су резерве неисцрпне а налазе се на територији Србије, транспортовале су исти на градилиште тог бетонског чудовишта и у одговарајућој размери произвеле бетон од зеолита и других компоненти и тако заувек отклониле опасност од радијације по околину.
Таква услуга се не заборавља и за време санкција које су трајале 10 година, Србија је добијала гас и бензин по изузетно повољним ценама.
Неки кажу чак и џабе!
Сетите се да ли сте имали грејање у тих 10 година! 


Нема коментара:

Постави коментар