недеља, 13. април 2014.

ВЛАДИМИР ПУТИН

10 Путинових најмоћнијих изјава из историјског говора о Криму

Председник Русије у најзначајнијем говору у постсовјетској ери поручио Западу да престане да се понаша силеџијски:

1.
"Кажу да кршимо међународни закон. Добро да су се сетили да међународни закон постоји." 
2.
"Стално покушавају да нас сатерају у ћошак јер имамо и држимо независну позицију и зато што говоримо истину и не учествујемо у лицемерју. Али све има своје границе! А у случају Украјине, наши западни партнери су прешли ту границу, понашају се као медвед и делују неодговорно и непрофесионално."
3.
"Данас је најважније окончати ову хистерију, прекинути реторику Хладног рата и прихватити чињенице. Русија не независни и активни учесник у међународним догађајима. Као и друге државе, она има сопствене националне интересе који морају бити узети у обзир и поштовани."
4.
"Понашају се како им се прохте: ту и тамо употребе силу против суверених држава, склапају коалиције по принципу "ако ниси са нама, онда си против нас". А да би ова агресија изгледала легитимно, присиљавају међународне организације да усвајају потребне резолуције. Ако је то из неког разлога немогуће, онда просто игноришу Савет безбедности УН и УН у целини"
5.
"Западни партнери, предвођени САД, више воле владавину силе него међународног права."
6.
"НАТО остаје војни савез и ми смо против тога да се они одомаћују у нашем дворишту - то је историјски наша територија. Не могу да замислим да ћемо путовати у Севастопољ у посету морнарима НАТО. Наравно, већина од њих су сјајни момци, али радије бисмо да они долазе код нас у посету него обратно."

7.
"Неки западни политичари већ нам прете, не само санкцијама, него стварањем све озбиљнијих проблема код нас. Волео бих да знам на шта тачно мисле: на деовање пете колоне, том разноликом хрпом 'националних издајника', или се надају да изазову погоршање друштвене и економске ситуације и тако изазову незадовољство јавности? Такве изјаве сматрамо неодговорним и очигледно агресивним и одговорићемо истом мером."
8.
"Верујем да би требало да ме разумеју сви Европљани, пре свега Немци. Дозволите да вас подсетим да у време кад сте договарали уједињење Источне и Западне Немачке... неке државе које су биле немачке савезнице и још су то, нису подржале идеју о уједињењу. Али, наша земља је јединствено подржала искрену и незаустављиву жељу Немаца да остваре национално јединство. Уверен сам да то нисте заборавили и очекујем од народа Немачке да подржи тежњу Русије да обнови јединство."

9.
"Стално слушамо од Сједињених Држава и Западне Европе да је Косово неки посебан случај. А шта га то чини тако посебним у очима наших колега? Испоставило се да је то чињеница да је у сукобу на Косову било много људских жртава. Да ли је то прави аргумент? У пресуди Међународног суда нема речи о томе. Ово чак нису двоструки стандарди, него запањујући, примитивни, простачки цинизам. Не би требало да тако сирово покушавају да све подређују својим интересима и називају исту ствар данас белом а сутра црном."

10.
"Ако сувише притиснете, обиће вам се о главу."

Нема коментара:

Постави коментар